Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Thursday, 23 October 2014

Resepi Kek Yogurt Epal

Assalamualaikum,

Last week masa pergi shopping barang dapur, ternampak majalah Saji yang baru. Yang bestnya tema bulan November ni ialah kek & pastry. Dah tak fikir panjang dah, terus je beli satu. Baking is my passion, bila dapat majalah mcm ni, wow......rasa macam satu ketenangan pulak. Sampai rumah je, terus la belek2 majalah ni, banyak gak resepi best2. Memang tak sabar2 nak buat eksperimen kek-kek ni. Dalam banyak2 resepi tu, berkenan sangat dengan resepi kek yogurt epal. Ni la first kek yang nak cuba buat. So, semalam keluar ke Aeon Big cari bahan2 untuk buat kek ni. Memang menjadi ikut resepi ni. Kek pun sedap dan moist sangat. Memang marvellous.

Resepi Kek Yogurt Epal
Sumber : Majalah SAJI

Bahan-bahan:
3 biji buah epal hijau | potong kiub
25 g gula
1 g serbuk kulit kayu manis
50 g beri hitam
250 g mentega
5 biji telur
120 g yogurt
315 g tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil soda bikarbonat

Cara menyediakan:
1. Panaskan kuali. masukkan epal, gula dan serbuk kayu manis, biarkan epal separa lembik.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
4. Masukkan yogurt, pukul hingga sebati.
5. Kemudian tuangkan tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat gaul sebati.
6. Setelah itu masukkan epal.
7. Tuangkan ke dalam acuan kek 8 inci yang telah dialas kertas. Bakar pada suhu 150 darjah celcius selama 50 minit - 1 jam.

Resepi ni ada masukkan beri hitam tapi saya tak masukkan sebab masa shopping bahan2 ni, beri hitam tak de stok. So, saya tak letak beri hitam ni.

Epal yang dah separa lembik

Gula dan mentega mesti dipukul sampai kembang
Adunan yang siap untuk dibakar
Kek Yogurt Epal

0 comments:

Post a Comment