Bulan puasa ni rajin pulak nk buat entry. Banyak try resepi baru untuk berbuka. Last week, teringin pulak saya nak makan puding roti, so saya cuba cari resepi yang lain dari yang lain sikit. Resepi puding roti ni saya dpat dari taste.com. Sebab tengok resepi ni dapat 5 stars daripada reviewers, so teringin pulak nak try. Alhamdullillah, dah try dan menjadi. Memang sedap buat buka puasa, sebagai pemanis mulut.
Puding Roti Mentega
100 g gula
1 sudu teh serbuk kayu manis
5 keping roti putih
Mentega
3 genggam kismis sultana (saya pakai kismis hitam je)
500 ml susu segar
2 biji telur
Cara-cara:
1. Campurkan gula dan serbuk kulit kayu manis.
2. Sapu mentega pada roti dan potong 2.
3. Susun roti dalam bekas pembakar, tambahkan kismis dan campuran gula dan serbuk kulit kayu manis.
4. Pastikan setiap lapis roti ditabur dengan kismis serta campuran gula dan serbuk kulit kayu manis.
5.Campurkan telur dan susu, pukul dengan whisker.
6. Tuangkan campuran susu dan telur ke dalam lapisan roti tadi.
7. Bakar dalam oven 35-45 minit dengan suhu 150 darjah celcius.
0 comments:
Post a Comment