Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Saturday 28 December 2013

Resepi donat gebu dan lembut

Assalamualaikum,

Nak share satu resepi yang saya google dulu. Dah lama dah dapat resepi ni sampai dah lupa pulak saya ambik kat blog sapa. Selalu buat donat guna resepi ni sebab tak payah nak perap tepung tu lama-lama.


Donat

500 g tepung gandum
3 sudu besar gula
3 sudu besar susu tepung
1 sudu teh garam
2 sudu besar marjerin
11g yis mauripan (rendam dalam air suam sampai kembang)
Sedikit air sejuk dari peti ais

Cara-cara:
1. Sediakan tepung gandum dalam mangkuk adunan. Buat satu lubang di tengah-tengah tepung gandum.
2. Masukkan gula, susu tepung, garam dan marjerin pada lubang tersebut. Gaulkan hingga mesra dan sebati.
3. Apabila yis dah kembang, tuangkan yis tersebut dalam tepung dan gaul hingga menjadi doh. Tambah sedikit air sejuk dan uli hingga menjadi doh. Tambahn tepung sedikit demi sedikit jika adunan agak lembik.
4. Apabila dah jadi doh, boleh la di canai dan di terap dengan acuan.
5. Goreng donat guna api yang perlahan hingga berwarna kekuning-kuningan. Lepas dah masak, angkat dan boleh la digaul dengan gula kastor.

                      Donat sebelum di goreng

                       Goreng hingga kekuning-kuningan

Untuk adunan ni, selalunya boleh dapat dalam 26 biji donat saiz sederhana. Memang kenyang la makan satu family, siap boleh bagi jiran sebelah lagi. Anak-anak memang suka makan donat dan selalunya donat ni saya buat untuk breakfast atau pun minum petang.

0 comments:

Post a Comment